Immo Berquin

17 goede redenen om (ook na de Gentse Feesten) in Gent te wonen

Tijdens de Gentse Feesten vinden zo'n 1,3 miljoen feestvierders de weg naar Gent. Het volksfeest biedt dan ook een unieke mix van muziek, theater, kinderanimatie en gezelligheid, maar ook na de Feesten is het in Gent fijn vertoeven.

1. Best bewaarde geheim in Europa
Volgens de reisgids Lonely Planet is Gent het best bewaarde geheim in Europa. In hun lijst van steden en landen die je moet bezocht hebben, staat Gent op de 7de plaats.

2. De Kuip van Gent
Het historische centrum van Gent, of 'De Kuip van Gent', is niet enkel voor toeristen de place to be, ook rasechte Gentenaars bewonderen nog elke dag de Torens van Gent.

3. UNESCO Werelderfgoed
Het Belfort maakt zelfs deel uit van het UNESCO Werelderfgoed.

4.Zot van musea
Gent is zot van musea: van schone kunsten in het MSK, tot moderne kunst in het S.M.A.K en erfgoed van alledag in het Huis van Alijn.

5. Gratis cultuur
Op zondagvoormiddag bezoek je als Gentenaars al die musea helemaal gratis!

6. Gent leeft voor muziek
De stad kreeg in 2009 de titel van "Creative City of Music" van UNESCO. Er zijn maar 3 andere steden in de wereld die de erkenning kregen.

7. Eigen liedje
Ken je veel steden die een eigen deuntje hebben? Wij ook niet. In Gent heet het initiatief "Sounds Like Gent". Je kan het zelfs als ringtone op je smartphone instellen!

8. Elke dag een reden om te feesten
Gent vindt elke dag wel een reden om te feesten. Zo zijn er naast de Feesten andere grote evenementen zoals Odegand, Gent Jazz Festival en het Lichtfestival, maar ook kleinere initiatieven zoals de feestjes op DOK en de Patersholfeesten.

9. Veggiehoofdstad van Europa
Gent is super veggie-vriendelijk. Vegetariërs en veganisten hoeven dus niet lang te zoeken naar een leuk restaurant, een snelle hap of een winkel. Bovendien werd de vegetarische organisatie EVA door Gentenaars opgericht.

10. Silicon Valley van de Lage Landen
Gent wordt ook wel eens het Silicon Valley van de Lage Landen genoemd omdat er veel IT-bedrijven met een vernieuwende visie worden opgestart. Denk bijvoorbeeld aan Netlog, Showpad en Realo.

11. Film Fest Gent
Film Fest Gent © rv.
In oktober wordt Gent 10 dagen lang het decor van het Film Fest Gent, één van de belangrijkste film-evenementen van Europa. Je kan er meer dan 130 films meepikken en, met een beetje geluk, loop je er Brad Pitt of George Clooney tegen het lijf.

12. Singles bij de vleet
Geen lief dat meekan naar het Film Fest? Geen zorgen. Je vindt wel een date, want 52% van de Gentenaars is single. Dat is 10% meer dan in Leuven en 6% meer dan in Antwerpen.

13. Vree wijs
Het Gents is een vree wijs dialect, zo wijs dat je het op de avondschool kan leren.

14. Durf denken
Gent is de grootste studentenstad in Vlaanderen: 70 0000 studenten kunnen er elk jaar terecht in 2 universiteiten en 4 hogescholen.

15. (Op één na) beste burgemeester ter wereld

Daniël Termont © belga.
Vorig jaar eindigde Daniël Termont in de "World Mayor" competitie tweede van maar liefst 121 kandidaten. In Gent ben je dus in goede handen.

16. Goedkoper dan Brussel en Antwerpen
Het is in Gent goedkoper wonen dan in Antwerpen en Brussel. Zo kost een appartement te huur in Gent gemiddeld €670. In Brussel en Antwerpen kost dit je respectievelijk €940 en €680. Voor een appartement te koop in Gent moet je zo'n €265 000 voorzien. Woon je liever in een huis? De prijs voor een huis te koop in Gent is gemiddeld €269 000. Verder betaal je voor een huis te huur in Gent zo'n €795 per maand, dat is €205 per maand minder dan in Antwerpen en €1305 dan in Brussel.

17. De Gentse Feesten
Na de Gentse Feesten 2016, zijn de volgende edities van de Gentse Feesten een extra reden om in Gent te wonen. Ben je Gentenaar, dan vier je elk jaar opnieuw jouw feesten.

Charlotte Thiry
19/07/16 - 11u15 Bron: realo.be