Immo Berquin

De woningmarkt zit gebeiteld voor de komende jaren

Uit een onderzoek van Hello bank! bij de Belgische bevolking blijkt dat de koopintentie op korte termijn bijzonder hoog ligt. Om en bij 1 op de 10 Belgen boven de 18 jaar, wenst binnen de komende drie jaar de stap naar een eigen woning te zetten.
Dat is bijzonder veel! Om nauwkeurig te zijn, liet 9% van de volwassen Belgen weten dat hij de droom van een eigen dak boven zijn hoofd in minder dan drie jaar wenst waar te maken. Nu moeten we er wel rekening mee houden dat zo'n 70% een woning samen met een levenspartner koopt en dat hij daarom in naam van twee personen spreekt. We besparen je de rekenformule, maar dat betekent dat zo'n 180.000 tot 190.000 vastgoedverrichtingen per jaar in de pijplijn zitten voor de komende drie jaar. Als we daar de statistieken van de dienst economie bij de federale overheid naast leggen, dan hoeft de vastgoedsector zich voor de komende drie jaar geen zorgen te maken om een recessie, integendeel. De aanhoudende lage rente blijft natuurlijk een krachtige incentive voor de gezinnen om nu een woning te kopen. In plaats van te sparen, vertrouwen veel Belgen op hun vastgoed als goede belegging.

Het is interessant om de analyse van de CIB Vlaanderen (Confederatie van Immobiliënberoepen) erbij te nemen. De statistieken over meer dan 40 jaar gelezen, tonen immers dat België over een stabiele vastgoedmarkt beschikt. We leren dat alleen de tweede oliecrisis van 1979 en de daarop volgende moeilijke beginjaren tachtig voor een echte dip op de woningmarkt heeft gezorgd. De impact van de bankencrisis in 2008-2009 is slechts in minder mate voelbaar geweest, met een opvallende relance die tot op vandaag voortduurt. Een hart onder de riem om met vertrouwen de aankoop van een eigen woning tegemoet te zien.
Bron: HLN.be