Immo Berquin

Belgen kopen meer vastgoed dan ooit

Ondanks dat mensen steeds vaker een appartement kopen, blijven huizen (44 procent) veruit het meest verkochte type van vastgoed. 
Nog nooit werden in België zo veel vastgoedtransacties afgesloten als in het eerste kwartaal van dit jaar. En nooit kostte een appartement meer.

In vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar nam het aantal transacties met 5,5 procent toe, blijkt uit cijfers van de notarisfederatie. In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder werd 8 procent meer vastgoed verkocht.

'Reeds in november van vorig jaar zagen we de vraag toenemen. De omvang van de stijging in het eerste kwartaal komt voor mij toch als een verrassing. Vergeet niet dat we al op recordvolumes zaten', stelt notaris Bart van Opstal. De voorwaarden zijn wel zeer gunstig. De koopkracht en de tewerkstelling zitten goed. De rentevoeten zitten nog steeds op een historisch dieptepunt. Het aantal hypothecaire kredieten voor de aankoop van een woning lag nog nooit zo hoog.

Zowel in Vlaanderen als Brussel en Wallonië is er sprake van recordvolumes. In de provincie Antwerpen nam het aantal transacties met 10,7 procent toe.

Ondanks dat mensen steeds vaker een appartement kopen, blijven huizen (44 procent) veruit het meest verkochte type van vastgoed. Daarna volgen gronden (30 procent) en appartementen (15 procent). De rest wordt ingevuld met kantoren, winkels, industriegebouwen en garages.

Bron: De Tijd